FAQ

Veel van je vragen zijn al eens gesteld door andere bezoekers. De antwoorden hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Het gebied

Mag ik roken in het gebied?
add

Nee, roken is niet toegestaan. In alle bossen die beheerd worden door de Vlaamse overheid geldt een algemeen rookverbod.

Waarom zijn er zo weinig vuilnisbakken?
add

Meer vuilnisbakken betekent helaas niet minder afval, integendeel. Vaak belandt afval ernaast of trekken dieren zoals kraaien en vossen de bakken leeg op zoek naar eten. Daarom vragen we je om je afval gewoon weer mee naar huis te nemen en zo samen de natuur schoon te houden.

Er staat een hondenpoeppaal aan de onthaalpoort Zedelgem bij parking P2 en er staat een vuilnisbak aan onthaalpoort Jabbeke.

Mogen honden mee?
add

In Vloethemveld zijn honden welkom in het openbaar toegankelijk bos. Hou ze echter steeds aan de lijn. Andere dieren en mensen zullen u hierbij dankbaar zijn. 

In Kamp Vloethemveld, het stiltegebied en het onthaalgebouw zijn honden niet toegelaten. 

We verwijzen ook graag door naar de hondenlosloopweide langs de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem. Perfecte ruimte om ze daar lekker los te laten rennen en kennis te maken met andere hondeneigenaars.

Mag ik picknicken?
add

Er zijn speciale picknickplekken, bij beide onthaalpoorten en in het speelbos. Op de wandelkaarten en infoborden staan ze aangeduid. Vergeet niet om al je afval weer mee naar huis te nemen, want er zijn geen vuilnisbakken in het gebied. Zo houden we de natuur samen schoon!

Wat is het broedseizoen en wanneer valt het?
add

Het broedseizoen loopt officieel van 1 april tot 1 augustus. In deze periode brengen vogels hun jongen groot, maar ook jonge hazen, konijntjes en reekalfjes zetten hun eerste stapjes in de wereld. Volgens de Wet Natuurbescherming is het verboden om nesten, eieren en jonge dieren te verstoren. Daarom is het extra belangrijk om op de paden te blijven en je hond kort aangelijnd te houden. Zo geven we de natuur de rust die ze nodig heeft en helpen we jonge dieren veilig op te groeien.

Waar zijn er toiletten?
add

Aan elke onthaalpoort van Vloethemveld is een openbaar en rolstoeltoegankelijk toilet.
•    Onthaalpoort Jabbeke: Aartrijksesteenweg 167
•    Onthaalpoort Zedelgem: Vloethemveld 10a
 

Wanneer staat de heide mooi in bloei?
add

Wil je de heide op haar mooist zien? Dan moet je tussen 15 augustus en 15 september komen. De bloei hangt een beetje af van het weer, dus bij een extreem droge of natte zomer kan het iets vroeger of later zijn.

Welke bijzondere soorten kom ik tegen in Vloethemveld?
add

In Vloethemveld vind je heel wat bijzondere soorten, zoals het groentje, de gevlekte orchis, stijve ogentroost, zonnedauw en wolfsklauw (alleen in het stiltegebied). Ook het heidekartelblad, liggend vleugeltjesbloem en de drie heidesoorten zijn hier te spotten, met de rode dophei als echte topper!

Mogen kinderen overal in het bos spelen?
add

Niet overal. In het bos moet je op de paden blijven, maar in de speciale speelzones mogen kinderen lekker ravotten. Het speelbos Vloethemveld vind je bij de onthaalpoort Zedelgem (Diksmuidse Heirweg 6). Het is aangeduid op de overzichtskaart bij de onthaalpoorten. 

Wil je meer weten over spelen in bossen in Vlaanderen en ook andere speelbossen ontdekken? Bekijk dan de details hier.

Andere vragen in verband met bos- en natuurbeheer?
add

Meer info kan je hier vinden.

Recreatie en routes

Zijn de wandelroutes bewegwijzerd? En is er een wandelkaart?
add

Ja en ja! Alle wandelroutes zijn duidelijk aangegeven met gekleurde pictogrammen, zodat je zonder zorgen je weg kunt volgen. Bij elke toegangspoort en elk startpunt vind je een overzichtskaart met alle routes. Wil je een wandelkaart meenemen? Die is gratis verkrijgbaar in het onthaalgebouw en bij de gemeentehuizen van Jabbeke en Zedelgem. Liever een uitgebreide kaart van het hele wandelnetwerk Vloethemveld? Die kun je daar kopen of online bestellen via deze link.

Mag je mountainbiken in Vloethemveld?
add

Ja, maar alleen op de Bossenroute (42 of 34 km), die door Vloethemveld loopt. Op de Zandweg naar Aartrijke vind je ook een FUN-park, een technisch mountainbikeparcours met uitdagingen voor beginners en licht gevorderden. Blijf wel op de aangeduide routes en houd rekening met andere bezoekers, want op sommige punten kruisen verschillende recreanten elkaar.

Kan ik paardrijden in Vloethemveld?
add

Starten doe je best aan de onthaalparking Jabbeke die ingericht is om ruiters en paarden te verwelkomen met onder meer een drinkbak en plaats voor een paardenvan. 

Het ruiternetwerk van Jabbeke en Zedelgem loopt doorheen het noordelijke deel van Vloethemveld. Raadpleeg de kaart voor de ligging van de ruiterpaden. Ze lopen voornamelijk op - deels onverharde - openbare wegen doorheen het Vloethemveld (Snellegemdreef, Vloethemveld, Vloethemveldstraat, Zandweg naar Aartrijke) maar ook door bosdreven zoals de Polderdreef. In totaal ligt er 7,5 km ruiterpad in Vloethemveld. 

Opgelet! Aan de kant Jabbeke moeten nog werken plaatsvinden in 2025-2026.

Mogen kinderen overal in het bos spelen?
add

Niet overal. In het bos moet je op de paden blijven, maar in de speciale speelzones mogen kinderen lekker ravotten. Een van de speelzones bevindt zich bij de Diksmuidse Heirweg (kant Zedelgem). Het speelbos vind je terug op de overzichtskaart bij de onthaalpoorten. Wil je meer weten over spelen in bossen in Vlaanderen? Bekijk dan de details hier.

Opnames en drones

Mag ik professionele film- of foto opnames maken?
add

Ja, het is echter verplicht om minstens zeven dagen op voorhand toestemming te vragen aan het Agentschap voor Natuur en Bos via het Filmloket. Professionele opnames zijn steeds betalend. Er worden ook randvoorwaarden opgelegd om de natuur niet te beschadigen.

Ik ben (amateur) natuurfotograaf. Waar moet ik rekening mee houden?
add

Mooi dat je de natuur wilt vastleggen! Respecteer de omgeving: blijf op de paden en zorg ervoor dat je niets verstoort. Deel je foto's gerust op sociale media met #vloethemveld, we kijken graag mee!

Mag ik met een drone vliegen boven Vloethemveld?
add

Nee, drones zijn hier niet toegestaan.

Evenementen en activiteiten

Kan ik het onthaalplein gebruiken voor een evenement?
add

Het onthaalplein is voorbehouden voor openbare recreatieve, culturele  of ontmoetingsactiviteiten waarbij er geen versterkte muziek wordt gebruikt boven de 85 decibel. Het betreft enkel activiteiten die gelinkt zijn aan het gebied en de streek omwille van hun natuur, historische of recreatioeve inslag, bij voorkeur met een koppeling naar de publiekswerking van het Vloethemveld. 

Per jaar kunnen er maximum 15 evenementen georganiseerd worden. Een aanvraag dient te worden gericht naar info@vloethemveld.be .

Je vindt het gebruikersreglement hier

Kan ik het Kamphuis gebruiken voor een activiteit?
add

Het Kamphuis is beschikbaar voor erkende natuur- en erfgoedverenigingen van Jabbeke en Zedelgem. Bekijk het reglement hier.

Hoe vraag ik toestemming voor een georganiseerde wandel- of fietstocht?
add

Lees eerst de voorwaarden na via deze link.

Eens je toestemming hebt van agentschap natuur en bos, vraag je nog toelating aan de gemeentebesturen. Voor grondgebied Zedelgem doe je dat via deze link . Voor Jabbeke neem je contact op met gemeentehuis@jabbeke.be 

Nog vragen hierover? Mail naar info@vloethemveld.be 

Mag ik sportactiviteiten en -evenementen organiseren in Vloethemveld?
add

Erfgoed 

Hoeveel stenen munitiebarakken hebben in het munitiedepot gestaan?
add

In 1924 stonden er 217 stenen munitiebarakken in het munitiedepot, in 1936 waren dat er 223, en in de jaren '80 waren er zelfs 284.

Waar woonde de 1e boswachter van Vloethemveld?
add

De eerste boswachter van Vloethemveld is aangesteld in 1776 en woonde in de Hoeve Vier Eycken, die in het midden van Vloethemveld staat, op de grens van Jabbeke en Zedelgem.

Wat was Ferme Bocca?
add

Deze hoeve in het midden van Kamp Vloethemveld werd in de 18e eeuw door het Sint-Janshospitaal gebouwd, als woning voor de toezichters op de ontginningswerken in Vloethemveld. Ze ontleende haar naam aan Saturnin Bocca, de Belgische militair die toezichthouder was bij de inrichting van het munitiedepot. De Bocca werd toen door de militairen gebruikt als mess voor de onderofficieren.

Werden de groene barakken gebruikt tijdens het krijgsgevangenenkamp?
add

Nee, deze stonden er nog niet op dat moment. Uit kaarten en luchtfoto's is gebleken dat ze pas gebouwd zijn na het gebruik van Vloethemveld als krijgsgevangenkamp.

Groepsbezoek met gids

Hoe lang is de wandeling met gids in het kamp?
add

De natuurwandelingen met gids zijn ongeveer 3 km lang en duren zo'n 2,5 uur. Een perfecte manier om de natuur in alle rust te ontdekken!

Kan ik met mijn groep na een gidsbeurt iets drinken in het onthaalgebouw?
add

Ja, dat kan! Vraag het gewoon aan bij je gidsaanvraag. De kosten zijn 20 euro per uur, en dat is voor de vergoeding van de vrijwilliger die jullie begeleidt.

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE

Verzenden